Gratis verzending!* Snel geleverd met DHL
Ruilen & retourneren Eenvoudig binnen 30 dagen
Bereikbaar van ma-vr 08:30 t/m 17:30

Info bloeddrukmeter

De meeste mensen zullen al eens hun bloeddruk gemeten hebben. Het is eenvoudig en pijnloos en geeft veel nuttige informatie over de conditie van hart en bloedvaten. Bij het bloeddruk meten wordt zowel de bovendruk als de onderdruk gemeten. De bovendruk (systolische druk) is de maximale druk op het moment dat het hart slaat en het bloed door de bloedvaten stuwt. De onderdruk (diastolische druk) Hoe bloeddruk meten?

Het meten van de bloeddruk kan op verschillende manieren. De meest gangbare methode is het meten met een bloeddrukmeter. De klassieke bloeddrukmeter is met een rubberen slang verbonden aan een dikke band.

Die band moet aan de bovenarm verbonden worden. De band wordt dan met een pompje opgepompt waardoor de slagaders afgesloten worden. Daardoor is ook de polsslag niet meer voelbaar. Als het bloedvat volledig afgesloten is wordt het pompen gestopt. De band loopt dan weer langzaam leeg. Op het moment dat het bloed weer door de aderen loopt (en de polsslag weer gevoeld kan worden) wordt de bovendruk gemeten. De band loopt verder leeg en als het bloed weer vrij kan stromen, wordt de onderdruk gemeten. Het bloeddruk meten levert dus altijd twee getallen/waarden op. Gebruikelijk is dat deze waarden met een streepje ertussen genoteerd worden, eerst de bovendruk en dan de onderdruk. Bijvoorbeeld 120-90 of 120/90.